tiistai 13. joulukuuta 2011

Keittoaika

Ulkona ei edelleenkään ole erityisen kylmä, mut mun on kuitenkin tehnyt jo monta viikkoa mieli alkaa syömään keittoja. Salaatit kuuluu kesään ja keitot talveen, se on mun mielipide. Tottakai se johtuu myös siitä, että talvella on tarjolla hyviä kotimaisia juureksia ja vihannekset taas on suhteellisen hanurista. Ulkomainen vetinen kurkku ja mauton, väritön ja usein vielä raaka tomaatti, yök. Sitäpaitsi juurekset on halpoja! Itse ostan kyllä usein luomujuureksia, mutta siltikään ei tämän päivän ruoalle kertynyt hintaa kuin kuutisen euroa. Ja sillä kuudella eurolla saa kattilallisen!

Keittokauden aloitukseksi tarjoilin itselleni lounaaksi tällaista:

















PUNAJUURIKEITTO ja paahdettuja siemeniä sekä pähkinöitä

3 isoa punajuurta (noin 900g)
8 pientä perunaa (noin 400g)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
noin puoli litraa vettä
kasvisliemikuutio
1tl timjamia
1tl jauhettua muskottipähkinää
1rkl soijakastiketta
1dl kasvikermaa
2dl maapähkinöitä
1dl auringonkukansiemeniä
1/2tl suolaa


Pilko ja nakkaa kattilaan punajuuret, perunat, sipulit ja valkosipulit. Lisää vettä kattiaan niin, että juurekset ja sipulit juuri ja juuri peittyvät. Kattila liedelle, kansi päälle ja kun vesi kiehuu lisää joukkoon mausteet. Keittoaika riippuu siitä kuinka isoja palasia olet alunperin pilkkonut. Puolisen tuntia (+/- 10min) riittänee, mutta koita vielä haarukalla, että punajuuret ovat pehmeitä (niissä menee yleensä kauemmin kuin perunoissa). Ota kattila liedeltä ja soseuta seos sauvasekoittimella. Soseuttamisen jälkeen lisää kasvikerma.
Kuumenna pannu täydelle teholle ja lisää siemenet, pähkinät ja suola. Paahda täydellä teholla välillä käännellen kymmenisen minuuttia.

Tässä perusohje, joka on siis vegaaninen. Yhtä lailla joukkoon voisi pähkinöiden ja siemenien sijasta lisätä esimerkiksi krutonkeja.

Mietin tässä just, että seuraavaksi vois tehdä maa-artisokkakeittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti